De Staatsloterij maakt zich op voor het vrijgeven van de markt voor internetgokken, liefst samen met De Lotto.

Dat geeft directeur Frans van Steenis van De Staatsloterij dinsdag aan, in een gesprek met Het Financieele Dagblad.

Waarschijnlijk kunnen vanaf 2015 aanbieders van gokspelletjes legaal op internet aanbiedingen doen in Nederland. De Staatsloterij en De Lotto bekijken nu hoe ze daarmee willen omgaan. Uit het jaarverslag van de Staatsloterij blijkt dat de omzet afgelopen jaar met twee procent is gedaald naar 773 miljoen euro.

Volgens directeur Van Steenis zou het, ook met het oog op een eventuele privatisering van de Staatsloterij en De Lotto, logisch zijn om beide organisaties samen te voegen. “Mijn volgorde zou zijn: doe eerst een fusie met De Lotto. Zorg dat je een sterke positie gaat innemen als betrouwbare aanbieder van kanssspelen in Nederland. Daarna gaan partijen zich écht wel melden”, zegt Van Steenis tegenover het FD.

Met dat laatste doelt de topmanvan De Staatsloterij op de verkoop van de twee staatsbedrijven aan een private speler.

Politieke Den Haag moet zich overigens nog uitspreken over zo'n route van fusie en privatisering.

Fusie Staatsloterij en De Lotto

Zowel De Staatsloterij als De Lotto zien een fusie wel zitten, mede omdat ze mogelijkheden zien tot grote kostenbesparingen. Bovendien denken beide partijen dat ze samen sterker staan om de concurrentie op internet aan te kunnen. Lage kosten en schaalgrootte zijn van groot belang voor succes bij aanbieders van online gokken.

Qua profilering vullen beide merken elkaar ook aan. De Staatsloterij wil zijn merknaam als chiquere partij graag bewaren, geeft Van Steenis aan tegenover het FD. Dus geen casinospelen zoals fruitmachines op internet. Maar wel Europese loterijtrekkingen, dagtrekkingen, bingo en sportweddenschappen.

Directeur Joost Otterloo van De Lotto stelt tegenover de krant genoeg spelletjes te hebben die het ook op internet goed zullen doen. "We kunnen de opening van de internetgokmarkt aan, wij hebben een ideaal portfolio aan producten maar we moeten ons realiseren dat we in een heel ander businessmodel terechtkomen."

Lees ook

Nederlanders beginnen crowdloterij

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl